شما اینجا هستید   |

    آخرین اخبار : جهش سرمایه‌گذاری در صنعت نفت به مدد بازار سرمایه

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به نیاز ۱۶۰ میلیارد دلاری صنعت نفت برای طرح‌های توسعه‌ای نفت و گاز گفت: اگر صنعت نفت و بازار سرمایه کشور کنار هم قرار گیرند، می‌توان جهش سرمایه‌گذاری در صنعت نفت را در دولت سیزدهم رقم زد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت نفت، محسن خجسته‌مهر روز سه‌شنبه (پنجم بهمن‌ماه) در نخستین نشست هم‌اندیشی شرکت ملی نفت ایران و فعالان بازار پول و سرمایه واقع در مرکز همایش‌های تخصصی شرکت ملی نفت ایران (باشگاه کوشک)، با تأکید بر ضرورت سرمایه‌گذاری بازار سرمایه در صنعت نفت گفت: نخستین نشست کاری در آغاز به‌کار دولت سیزدهم باید با نشست با فعالان بازار سرمایه برگزار می‌شد.

وی افزود: موضوع سرمایه‌گذاری در شرکت ملی نفت ایران یکی از اولویت‌هاست زیرا طرح‌های این شرکت در کنار درآمدزا بودن، سرمایه‌بر هستند؛ طرح‌های بالادستی با وجود سرمایه‌بر بودن، به‌دلیل شاخصه‌های خوب اقتصادی که در دل خود دارند، می‌توانند اقتصاد کشور را متحول کنند.

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با تأکید بر تأثیر بسزای اقتصاد نفت و گاز بر اقتصاد کشور اظهار کرد: چالش پیش‌روی این بخش از اقتصاد کشور این است که از ابتدای بهره‌برداری از ذخایر نفت خام و گاز طبیعی از پیش از پیروزی انقلاب اسلامی و پس از آن استفاده مطلوبی از سرمایه‌های به دست آمده نشده است.

خجسته‌مهر تصریح کرد: با وجود استحصال این همه منابع، به‌جز بحث صادرات نفت خام و میعانات گازی و درآمدهای حاصل از آن برای مصارف داخلی، چه استفاده دیگری از منابع خدادادی شده است و برای این موضوع بانک‌ها، پیمانکاران و بخش خصوصی چه نقشی داشته‌اند؟

وی افزود: اگرچه در دو دهه اخیر تحولات خیره‌کننده‌ای در این زمینه داشته‌ایم و ما در کل رضایت داریم، اما قانع نشده‌ایم و حالا فرصتی مغتنم وجود دارد و زمینه قانونی و شناخت بیشتری نسبت به طرح‌های نفت و گاز برای سرمایه‌گذاری ایجاد شده است.

معاون وزیر نفت ضمن اشاره به کاهش در تولید ناخالص داخلی بیان کرد: شرایط اقتصادی کشور، اقتصاد نفت را هم تحت تأثیر قرار داده و این در حالی است که بهره‌وری سرمایه‌گذاری در نفت بسیار بالاست.

خجسته‌مهر نبود جذابیت برای سرمایه‌گذاری در صنعت نفت را از دلایل این شرایط برشمرد و گفت: هر چقدر برای جذاب کردن طرح‌هایمان ناموفق باشیم، به‌همان اندازه در جذب سرمایه ناموفق بوده‌ایم.

وی با بیان اینکه الگوهای قراردادی ما پاسخگوی علاقه‌مندی و جذب سرمایه نبوده است، تصریح کرد: اکوسیستم اقتصاد کشور حاکی از وفور نقدینگی در داخل است و با وجود این منابع و نیاز شدید به سرمایه‌گذاری در نفت و گاز اما این منابع در دسترس نیست و این موضوع تناقض در نقدینگی اقتصاد کشور است، به‌طوری که این شرایط اقتصاد نفت را به شدت تحت تأثیر قرار داده است.

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به نیاز صنعت نفت به ۱۶۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری، گفت: اگر بخواهیم تولید نفت خام را به ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز برسانیم تقریبا به ۹۰ میلیارد دلار منابع مالی نیاز داریم و اگر بخواهیم ظرفیت تولید روزانه گاز را از یک میلیارد مترمکعب به یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون متر مکعب متناسب با نیاز کشور تا سال ۱۴۰۴ برسانیم، باید ۷۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری کنیم.

خجسته‌مهر رقم سرمایه مورد نیاز را یک اجبار دانست و بیان کرد: مصارف داخلی و مصارف صادراتی ما برای آینده به‌منظور ایجاد زنجیره ارزش برای ما انتخابی جز این سرمایه‌گذاری نمی‌گذارد.

وی با بیان اینکه منابع داخلی برای این رقم سرمایه‌گذاری در صنعت نفت کافی نیست و تصریح کرد: منابع داخلی این ظرفیت را ندارند و تحریم‌ها نیز جلو استفاده از منابع خارجی را گرفته است، اما از نظر من منابع داخلی به میزانی هست که کار را پیش ببریم و دچار چالش نشویم.

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران هدف از برگزاری نشست با فعالان بازار سرمایه را معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در صنعت نفت و نیز دریافت راهکارهای تأمین مالی از سوی بازار سرمایه برشمرد و گفت: با هم‌افزایی بازار سرمایه و صنعت نفت می‌توان جهش سرمایه‌گذاری را در صنعت نفت برای دولت سیزدهم رقم زد.

خجسته‌مهر، ارائه تسهیلات به سرمایه‌گذاران، تأمین منابع مالی به شکل فاینانس یا روش‌های مشابه و انتشار صکوک ارزی از سوی بازار سرمایه را جزء روش‌های تأمین سرمایه در صنعت نفت دانست و گفت: در همه این روش‌ها چالش‌هایی وجود دارد که می‌توان با هم‌فکری و هم‌افزایی مسیری برای آنها تبیین کرد.

وی توسعه صنعت نفت را مسیری برای رونق کشور برشمرد و گفت: برای نمونه در صنعت پتروشیمی ظرفیت خالی وجود دارد و نبود خوراک منجر به خالی ماندن آن شده است. از طرفی شرکت‌های پتروشیمی در پایان سال مالی نزدیک به ۹۰ درصد سود حالصله در میان سهام‌داران خود تقسیم می‌کنند، در حالی که با سپردن تنها ۵۰ درصد از این سود به توسعه بخش بالادست می‌توانند ظرفیت تولید خوراک را در کشور بالا ببرند و مشکل سرمایه‌ای صنعت حل می‌شود، از طرفی سبد سرمایه‌گذاری صنعت نفت آنقدر متنوع است که جا برای سرمایه‌گذاران خارجی نیز وجود دارد.

دهقان: لزوم سرمایه‌گذاری در پارس جنوبی

معاون امور توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران گفت: لازم است تا ۱۰ سال آینده در بخش فشارافزایی چاه‌های پارس‌جنوبی، در مجموع ۱۲ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری شود تا شاهد افت فشار در این میدان نباشیم.

رضا دهقان در نخستین نشست هم‌اندیشی شرکت ملی نفت ایران و فعالان بازار سرمایه واقع در مرکز همایش‌های تخصصی شرکت ملی نفت ایران (باشگاه کوشک)، هدف از برگزاری این نشست را جهت‌دهی به سرمایه‌گذاری‌های داخلی به‌سمت صنایع نفت و گاز اعلام کرد و افزود: هم‌اکنون در بخش نفت، پروژه‌های مختلفی همچون طرح توسعه فاز ۱۱، فشارافزایی فازهای موجود پارس‌جنوبی با ارزش سرمایه‌گذاری ۲.۴ میلیارد دلار، حفاری ۳۵ حلقه چاه جدید در پارس‌جنوبی با ارزش ۸۰۰ میلیون دلار، توسعه میدان بلال به ارزش ۴۴۰ میلیون دلار فرزاد B به ارزش ۱.۸ میلیارد دلار، برای سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی در نظر گرفته شده است.

وی تأکید کرد: در بخش میدان‌های نفت و گاز مناطق مرکزی ایران، مجوز سرمایه‌گذاری ۳.۶ میلیارد دلاری از شورای اقتصادی دریافت شده است و سرمایه‌گذاران می‌توانند با رقم‌های متفاوت سرمایه‌گذاری در این پروژه‌ها مشارکت داشته باشند.

معاون امور توسعه و مهندسی تصریح کرد: برای توسعه میدان آزادگان‌جنوبی به ۱.۵ میلیارد دلار سرمایه دیگر نیاز داریم که به نظر می‌رسد این پروژه می‌تواند همه پیمانکاران و سرمایه‌گذاران داخلی را در این حوزه فعال کند.

دهقان درباره برنامه‌های آینده معاونت امور توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران گفت: افزایش برداشت گاز طبیعی از میدان کیش با ۲.۳ میلیارد دلار، پارس‌جنوبی با ۴ میلیارد دلار، میدان گازی فرزاد الف با ۲ میلیارد دلار، میدان لاوان ۲۰۰ میلیون دلار و سلمان ۲.۵ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری پیش‌بینی شده است.

وی افزود: فرصت‌های سرمایه‌گذاری در میدان‌های گازی در قالب بسته‌های سرمایه‌گذاری به شرکت‌های مختلف پتروشیمی عرضه شده است تا این شرکت‌ها با سرمایه‌گذاری بلندمدت بتوانند تضمین تأمین خوراک خود را به‌مدت ۲۰ سال داشته باشند.

کردزنگنه: سهم ۵ میلیارد دلاری از صندوق توسعه ملی و سرمایه خارجی

مدیر کسب و کار شرکت ملی نفت ایران، فریدون کردزنگنه در نخستین نشست هم‌اندیشی شرکت ملی نفت ایران و فعالان بازار سرمایه در تشریح مسائل، ظرفیت‌ها و راهکارهای استفاده از منابع بازار پول و سرمایه گفت: در سال ۱۴۰۱ از محل صندوق توسعه ملی ۲.۳۵ میلیارد دلار در میدان‌های نفت و گاز سرمایه‌گذاری می‌شود و مجموع سهم شرکت ملی نفت ایران از سرمایه‌گذاری‌های مستقیم خارجی و صندوق توسعه ملی در سال ۱۴۰۱ نیز ۵ میلیارد دلار در نظر گرفته شده است.

وی با اشاره به محدودیت‌های استفاده از منابع مالی در شرکت ملی نفت ایران افزود: محدودیت‌های اصلی در زمینه استفاده از ابزارهای بازار پول و سرمایه داخلی، پذیرش نشدن قراردادهای شرکت ملی نفت ایران از سوی سرمایه گذاران و پیمانکاران به‌عنوان وثیقه؛ همچنین سقف اعطای تسهیلات ریالی هستند.

مدیر کسب و کار شرکت ملی نفت ایران، ظرفیت‌های قانونی استفاده از بازار پول و سرمایه شامل امکان سرمایه‌گذاری بانک‌های داخلی بدون مجوز بانک مرکزی را از راهکارهای جذب سرمایه در بخش داخلی برشمرد و تأکید کرد: خوشبختانه در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ مجوزهای سرمایه‌گذاری بانک‌ها به‌صورت مستقیم در صنایع نفت و گاز دیده شده است.

کردزنگنه در تشریح انتظارهای شرکت ملی نفت ایران از فعالان بازار پول و سرمایه تصریح کرد: سرمایه‌گذاری نهادهای مالی و بانکی به‌صورت مستقیم و مشارکت در طرح‌ها به‌صورت بیع‌متقابل می‌تواند شرکت ملی نفت ایران را در بخش سرمایه‌ای کمک کند.

زبیدی: برنامه‌ریزی برای تولید ۵.۷ میلیون بشکه‌ نفت

مدیر برنامه‌ریزی شرکت ملی نفت ایران، کریم زبیدی در نشست هم‌اندیشی شرکت ملی نفت ایران و فعالان بازار پول و سرمایه، به برنامه‌ریزی‌ها برای هشت سال آینده این شرکت اشاره کرد و گفت: تا هشت سال آینده با جذب سرمایه قصد داریم ظرفیت تولید نفت ایران را به ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز برسانیم.

وی با اشاره به اولویت‌های سرمایه‌گذاری در شرکت ملی نفت ایران تصریح کرد: فرصت‌های سرمایه‌گذاری و مشارکت‌های سرمایه‌گذاران داخلی در بخش حفاری چاه‌های نفت اهمیت بیشتری دارد.

مدیر برنامه‌ریزی شرکت ملی نفت ایران افزود: برنامه‌ریزی برای نگهداشت تولید از مسیر ترمیم چاه‌های موجود و احداث بعضی از تأسیسات فرآیندی و خطوط لوله می‌تواند از دیگر پروژه‌های قابل سرمایه‌گذاری داخلی به‌شمار آید.

زبیدی گفت: بر اساس برنامه‌ریزی‌ها، به شرط تأمین سرمایه‌گذاری‌های تازه ظرفیت تولید روزانه گاز کشور ظرف هشت سال آینده نیز به یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون متر مکعب خواهد رسید.

وی در تشریح برنامه‌های افزایش تولید گاز کشور گفت: تکمیل طرح توسعه فاز ۱۱ پارس‌جنوبی، تکمیل پروژه‌های فشارافزایی در فازهای موجود پارس‌جنوبی، توسعه میدان گازی کیش و پارس‌شمالی از برنامه‌های شرکت ملی نفت ایران برای افزایش ظرفیت تولید گاز در کشور است.

مدیر برنامه‌ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران ضمن اشاره به دیگر برنامه‌های افزایش تولید گاز کشور تصریح کرد: برای شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در هشت سال آینده ۳۲۰ میلیون مترمکعب گاز افزایش ظرفیت تولید در میدان‌های مختلف آن برنامه‌ریزی شده است.

زبیدی در پایان گفت: روش‌های مختلف قراردادی همچون EPCF، EPDF، BOO، IPC و… وجود دارد و بر اساس برنامه‌ریزی‌ها، روش‌های مختلفی برای بازپرداخت پول به پیمانکاران در نظر گرفته شده که یکی از مهم‌ترین آنها تهاتر با نفت خام و میعانات گازی است.