معاون تجاریسازی مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران از فرآیند ملیسازی ۱۴۶ استاندارد صنعت نفت (IPS) در شرکت ملی نفت ایران خبر داد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی شرکت ملی نفت ایران، ابوالفضل مرادی روز شنبه (۲۵ دی، ۱۴۰۰) در حاشیه نشست کمیسیون نهایی تدوین ۱۰ عنوان استاندارد ملی رشته کاری فرآیند و مواد شیمیایی (PR) که در پالایشگاه بیدبلند۲ برگزار شد به تشریح فرآیند ملیسازی استانداردهای صنعت نفت پرداخت و اظهار کرد: از مجموع ۱۴۶ استاندارد نهایی شده، ۱۰۶ عنوان آن طی قرارداد پژوهشی با پژوهشگاه استاندارد، ملی سازی می شود و ۴۰ عنوان استاندارد نیز بر اساس نیازهای مطالعاتی و عملیاتی معاونت امور تولید شرکت ملی نفت ایران در دستور کار قرار دارد.
وی گفت: بازنگری و ملیسازی استانداردهای صنعت نفت(IPS) از سال ۱۳۹۸ طی قراردادی با پژوهشگاه استاندارد و با همکاری دو مجموعه معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت (اداره کل نظام فنی و اجرایی و ارزشیابی طرحها) و اداره کل HSE و پدافند غیرعامل در دستور مدیریت پژهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران قرار گرفت.
مرادی افزود: در فرآیندهای کاری بازنگری، تدوین و ملیسازی این استانداردها در ابتدا بانک اطلاعاتی از خبرگان خارج و داخل صنعت نفت اعم از شرکتهای اصلی و فرعی وزارت نفت، شرکتهای خصوصی، مهندسین مشاور، انجمنهای علمی، تولیدکنندگان و مصرفکنندگان و سایر ذینفعان ایجاد و سپس آموزشهای کاربردی مطابق با رویههای موجود در سازمان ملی استاندارد به خبرگان ارائه شد.
وی افزود: در ادامه این فرآیند، ضمن جمعآوری مستندات و منابع، کمیتههای مرجع و دبیران کمیتهها مشخص شدند و پس از برگزاری جلسات کمیتههای مرجع، عناوین ۱۰۶ استانداردها به انضمام منابع پیشنهادی طی بهمن ماه ۱۳۹۹ الی فروردین ۱۴۰۰ در کمیته برنامهریزی سازمان ملی استاندارد مصوب شد.
معاون تجاری سازی مدیریت پژهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران گفت: بخش عمده ای از این برنامه در سال جاری و بخش دیگر آن تا خردادماه سال آتی اجرایی خواهد شد و مشتمل بر تهیه پیشنویس، بحثهای مربوط به برگزاری کمیسیونهای فنی و نهایی، ویراستاری ساختاری و فنی و ارائه مستندات به کمیته ملی سازی است که این فرآیند برای همه استانداردها طی میشود.
مرادی درباره حجم فعالیتهای صورت گرفته در این زمینه گفت: در ابتدا برآوردی که کارشناسان پژوهشگاه استاندارد و همچنین همکاران وزارت نفت داشتند این بود که شاید با ۵ یا ۶ جلسه کاری کمیسیونهای فنی بتوانیم بحث مربوط به تهیه پیشنویس و نهاییسازی متن استانداردها را برای ملیسازی به پایان برسد اما برای برخی از استانداردها بیش از ۲۰ جلسه فنی برگزار شد تا موضوع بررسی، و از نظر فنی غنای لازم را پیدا کند و ابهامات و ایرادات اعضای کمیسیون مرتفع شود.
وی ادامه داد: برای برخی از رشتهها هم در کمیتههای مرجع عناوین زیادی مطرح شد که به دلیل مشابهتهای فنی و نگارشی که وجود داشت خیلی از آنها تجمیع شد.
معاون تجاری سازی مدیریت پژهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران گفت: به عنوان نمونه، برای استاندارد AR که جزء یکی از ۱۰ رشتههای کاری استانداردسازی صنعت نفت محسوب میشود ابتدا ۱۸ استاندارد اعلام شد اما در کمیتههای مرجع و برنامهریزی ۴ عنوان مصوب شد که این اقدام از پراکندگی و موازی کاری جلوگیری و کاربری را تسهیل کرده است. بنابراین ساز و کارهای جدیدی در زمینه تدوین ساختاری استانداردهای حجیم در این پروژه ایجاد شده است.
مرادی درباره گروه کاری HSE بیان کرد: در این حوزه ۳۲ عنوان استاندارد در دستور کار ملیسازی قرار دارد که از این تعداد ۱۷ عنوان مربوط به رشته حفاظت حریق، ۵ عنوان مربوط به ایمنیعمومی، ۴ عنوان ایمنی فرآیند و ۶ عنوان بحثهای زیست محیطی است که مراحل پایانی را طی میکنند و کمیسیون نهایی آنها در بهمن ماه سال جاری برگزار خواهد شد.
وی در پایان گفت: جلسات کمیسیونهای نهایی تدوین ۱۰ عنوان استاندارد ملی رشته کاری فرآیند و مواد شیمیایی (PR) با مساعدت مدیر کل نظام فنی و اجرایی و ارزشیابی طرح های وزارت نفت و مدیر عامل محترم پالایشگاه گاز بیدبلند۲ برای نخستینبار در این پالایشگاه به عنوان یکی از مکانهای پیاده سازی و استفاده خروجی استانداردهای ملی به مدت ۳ روز برگزار میشود.
* مشارکت حداکثری مناطق نفتخیز جنوب در ملیسازی استانداردهای صنعت نفت
رئیس اداره مهندسی استانداردهای شركت ملی مناطق نفتخیز جنوب نیز در حاشیه این نشست به تشریح ضرورت و چگونگی به روزرسانی استانداردهای صنعت نفت پرداخت و اظهار کرد: به طور معمول استانداردها در بازههای زمانی ۵ ساله بهروز رسانی میشوند که از سال ۱۳۸۹ بنا به دلایلی به روز رسانی استانداردهای صنعت نفت موسوم به IPS متوقف شده بود ولی خوشبختانه با موافقت هیأت مدیره شرکت ملی نفت ایران و تلاش و پیگیری مدیریت پژوهش و فناوری این شرکت، اجرای پروژه به روزرسانی و ملیسازی بخشی از استانداردهای IPS مصوب و از سال ۱۳۹۷ طی قراردادی به پژوهشگاه استاندارد واگذار شد.
سیدابوالقاسم شایسته امینزاده افزود: با توجه به لزوم شناسایی و جذب کارشناسان استانداردها در ۴ شرکت اصلی تابع وزارت نفت و آموزش فرآیندهای تدوین استانداردهای ملی به آنها، دورههای مربوطه برگزار و عملاً از سال ۱۳۹۹ جلسات کمیتههای فنی استانداردسازی توسط پژوهشگاه استاندارد و با مشارکت کارشناسان استانداردها در شرکت ملی نفت ایران و سایر شرکتهای اصلی و فرعی و واحدهای مرتبط مانند پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد.
وی اظهار کرد: در این پروژه به دلیل تجربه، تنوع، تخصصها و وجود ساختار سازمانی در شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب که پیگیر موضوع بود کارشناسان شرکت مشارکت حداکثری و محوری داشتهاند.
شایسته امینزاده گفت: استاندارد فرآیند مواد شیمیایی (PR) اولین دست از استانداردهای IPS بوده که به جلسات نهایی رسیده و به زودی جلسات نهایی سایر رشته ها از جمله خطوط لوله و شیرآلات، حفاظت فنی و برق نیز تشکیل خواهد شد.
وی ادامه داد: در حال حاضر حدود ۱۸۰ عنوان دیگر از استانداردهای IPS باقیمانده، که از سوی شورای سیاستگذاری استانداردهای صنعت نفت به کمیتههای استانداردسازی در ۴ شرکت اصلی واگذار شدهاند و در واقع فاز دوم پروژه به روزرسانی استانداردهای صنعت نفت را تشکیل میدهند.
رئیس اداره مهندسی استانداردهای شركت ملی مناطق نفتخیز جنوب افزود: در این بخش حدود ۹۰ عنوان طی قرارداد مشابهی از سوی شرکتهای گاز و پتروشیمی به پژوهشگاه استاندارد واگذار شده و کار به روزرسانی و ملیسازی آنها شروع شده است.
وی گفت: به روزرسانی حدود ۴۵ عنوان دیگر نیز توسط شرکت پالایش و پخش انجام خواهد شد و حدود ۴۵ عنوان باقی مانده به کمیته استانداردسازی نفت محول شده که فرآیندهای کاری مربوطه از طریق مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران انجام خواهد شد و امیدواریم که به زودی کار به¬روزرسانی این استانداردها نیز شروع شود.
شایسته امینزاده در پایان بیان کرد: با انجام این کار کل استانداردهای IPS که بالغ بر ۳۵۰ عنوان است در یک بازه زمانی دو ساله بهروز رسانی خواهد شد که امیدوارم که این کار ادامه داشته و در سالهای آتی به صورت یک کار دائمی و منظم و همزمان با پیشرفت استانداردهای ملی و بین المللی استانداردهای صنعت نفت در حوزههای تخصصی مورد تجدیدنظر قرار گیرند.
۱/۳۲۷۳۹
منبع: روابط عمومی شركت ملی مناطق نفتخیز جنوب