
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با تأکید بر اینکه بستههای مختلف سرمایهگذاری در شرکت ملی نفت تعریف شده است و ما برای تحریم از آن جهت که صبر کنیم، بمانیم و کاری انجام ندهیم، اصالتی قائل نیستیم، تصریح کرد: از سرمایه خارجی بدون تحریم و بدون شرط استقبال میکنیم.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران، محسن خجسته مهر در نخستین نشست خبری مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در دولت سیزدهم که بعد از ظهر امروز (شنبه، ششم آذر ماه ۱۴۰۰) در سالن شهید بهشتی وزارت نفت برگزار شد، گفت: این شرکت از سرمایهگذاری خارجی استقبال میکند، اما اگر به هر دلیل سرمایهگذاری خارجی محقق نشود سناریوهای مختلف داریم و این سناریوها روی میز است و نمیخواهیم زمان را از دست دهیم.
وی افزود: این توان بالفعل و بالقوه در کشور وجود دارد تا کسی نتواند تکانهای به اقتصاد کشور وارد کند و این همان اقتصادی مقاومتی نام دارد؛ اقتصاد مقاومتی به معنای آمادگی کامل در هر شرایط و هر حالت است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه مؤلفههای سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، نظامی و اقتصادی پنج مؤلفه اصلی اقتدار هر کشور است، ادامه داد: یکی از مهمترین مؤلفههای اقتدار در جمهوری اسلامی، مؤلفه اقتصادی است که صنعت نفت و ذخایر نفت و گاز تضمینکننده آن مؤلفه اقتصادی اقتدار کشور است و اگر ما میخواهیم این مؤلفه را احراز کنیم و بگوییم ما در بخش اقتصادی اصالت و توان داریم، اقتدار ما برگرفته از توان اقتصادی ماست باید به سراغ صنعت نفت و ذخایر نفت و گاز کشور برویم.
خجستهمهر با اشاره به اینکه شرکت ملی نفت ایران جزو ۱۰ شرکت بزرگ نفتی دنیا از نظر دارایی فیزیکی است، گفت: افزون بر داراییهای فیزیکی و روسطحی، حدود ۱۲۰۰ میلیارد معادل بشکه نفت در زیر زمین ثروت داریم که ذخایر نفت خام، گازطبیعی، مایعات گازی و میعانات گازی است و کمتر کشوری در جهان وجود دارد که این ویژگی ممتاز را داشته باشد.
وی در ادامه از تعریف راهبردهای اصلی برای جذب سرمایه گذار در دو بخش صنایع نفت و گاز خبر داد و گفت: مذاکراتی را با برخی از شرکت های خارجی آغاز کرده ایم، البته این به معنای انجام سرمایه گذاری بدون شرط و محدودیت های ناشی از تحریم ها خواهد بود.
معاون وزیر نفت اظهار کرد: سهم ایران از سبد هیدروکربور جهان در کوتاه مدت و میان مدت حذف شدنی نیست، بنابراین اگر دنیا به دنبال بحث امنیت انرژی است، باید در تامین انرژی پایدار سهیم باشد.
به گفته خجسته مهر، ایران امن ترین کریدورهای بین المللی انرژی در جهان را در اختیار دارد که مزیت بزرگی برای سرمایه گذاری در صنایع نفت و گاز کشورمان است
* بخش پایین دستی برای سرمایه گذاری آماده باشد
وی تاکید کرد: در مورد بخش داخلی نیز بحث جذب سرمایه گذار در دستور کار است و بخش پایین دستی باید این آمادگی را داشته باشد تا در بخش بالادستی سرمایه گذاری کند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه بخش خصوصی چنانچه بخواهد از پتانسیل های مربوط به تامین خوراک شرکت ملی نفت ایران استفاده کند، باید بخشی از سود خود را در صنایع بالادستی سرمایه گذاری کند، افزود: به زودی بسته های تعریف شده برای بخش خصوصی داخلی را اعلام خواهیم کرد.
خجسته مهر تاکید کرد: این بسته ها با پیش شرط حفظ مالکیت شرکت ملی نفت ایران در مخازن نفت و گاز و در چارچوب قانون، تدوین شده و به زودی نیز اعلام خواهد شد.
* افزایش صادرات نفت خام و میعانات گازی
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در ادامه از افزایش صادرات نفت خام و میعانات گازی از ابتدای آغاز به کار دولت سیزدهم خبر داد و گفت: از تمامی ظرفیت ها برای به حداکثر رسانی ظرفیت صادرات نفت و گاز در کشور استفاده خواهیم کرد.
وی اضافه کرد: یافتن بازارهای جدید و پایدار، به همراه ایمن سازی میادین نفت خام و پایانه های صادراتی، دو راهبرد عمده شرکت ملی نفت ایران در این خصوص خواهد بود.
خجسته مهر تاکید کرد: برنامه ریزی های لازم، در چارچوب سیاست های اقتصاد مقاومتی، برای جذب مشتریهای راهبردی در حال انجام است.
* تاکید بر اکتشاف در حوزه ذخایر گازی
معاون وزیر نفت در خصوص انجام فعالیت های اکتشافی در کشور نیز گفت: با توجه به اهمیت راهبرد تامین گاز و نیاز روزافزون داخلی، بخش مهمی از فعالیت های اکتشافی خود را در حوزه اکتشافات گازی متمرکز خواهیم کرد.
به گفته وی در حال حاضر مطالعات گسترده ای برای شناخت منابع زیر زمینی در دستور کار قرار گرفته و تلاش مستمری در حوزه به حداکثر رسانی زنجیره ارزش و ثروت آفرینی در حوزه اکتشاف انجام می شود.
مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران در خصوص برنامه های در دست انجام برای افزایش تولید نفت و گاز نیز گفت: در نظر داریم طی ۱۰ سال آینده، تولید گاز را به ۱.۵ میلیارد متر مکعب در روز ارتقا دهیم؛ این برنامه در بخش نفت نیز تولید پنج میلیون بشکه نفت را هدف گرفته است.
خجستهمهر اضافه کرد: این عدد در بحث افزایش ظرفیت پالایشی و صادراتی کشور، دستیابی به ۱.۵ برابر آمار اعلام شده در زمان قبل از تحریم هاست.
به گفته وی تحقق این چشم انداز ۱۰ ساله تنها در صورتی ممکن است، که برنامه های مربوط به سرمایه گذاری در صنایع نفت و گاز، بدون محدودیت محقق شود.
* موقعیت استراتژیک ایران در تامین انرژی پایدار
معاون وزیر نفت در بخش دیگری از سخنان خود به موقعیت خاص ذخایر نفتی و گازی ایران اشاره کرد و گفت: در حال حاضر حدود ۱۲۰۰ میلیارد بشکه معادل نفت خام ذخایر هیدروکربوری در کشور وجود دارد و بدون استفاده از فناوری خاص، امکان برداشت ۳۴۰ میلیارد بشکه معادل نفت خام از ذخایر وجود دارد.
خجستهمهر ادامه داد، حدود ۴۰۰ مخزن نفتی و گازی در کشور وجود دارد و بهره مندی از ۳۴ تریلیون متر مکعب ذخایر زیر زمینی گاز، شرایط ویژه ای را برای صنعت نفت کشورمان رقم زده است.
وی رتبه نخست ایران در احراز ذخایر نفت و گاز در جهان را امتیازی غیرقابل چشم پوشی برای صنایع نفت و گاز کشورمان عنوان کرد و افزود: با توجه به میزان ذخایر فعلی، تا ۱۰۰ سال آینده توان تولید نفت و گاز را خواهیم داشت.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در خصوص ظرفیت های پالایشی کشورمان نیز گفت: هم اکنون ۲۴ پالایشگاه گازی و بیش از ۱۳۰ واحد فرآورشی و پالایشی فعال در کشور وجود دارد؛ این در حالی است که توان دریایی و لجستیکی ایران نیز در حد بالایی قرار دارد.
به گفته خجسته مهر هم اکنون ۱۴۰ دکل خشکی و دریایی در صنایع مرتبط با حفاری فعال هستند و وجود نیروی کار چابک و جوان، به همراه وجود سهل الوصول ترین مسیر انتقال انرژی در ایران، از مهمترین مزایای صنایع نفت و گاز کشورمان است که اهمیت صنعت نفت و گاز ایران در محافل جهانی را دو صد چندان کرده است.
* بهره برداری از نخستین ردیف عملیاتی پالایشگاه خشکی فاز ۱۴
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در مورد تامین پایدار سوخت زمستانی گفت: برنامه بسیاری فشرده ای از ۲ ماه پیش طرح ریزی شده که بر اساس آن نخستین ردیف عملیاتی پالایشگاه خشکی فاز ۱۴ میدان گازی پارس جنوبی در دی ماه امسال به بهره بردای می رسد و به شبکه گازرسانی کشور تحویل می شود.
وی افزود: در راستای بالا بردن توان صادراتی و بازاریابی بهینه و بهتر، پروژه مرکاپتان زدایی با یک برنامه فشرده و جهادی با هدف شیرین سازی حدود ۸۰ هزار بشکه میعانات گازی هفته گذشته راه اندازی شد که هم اکنون در مدار تولید و استفاده است.
خجستهمهر، بهره برداری از پروژه مرکاپتان زادیی را حاصل تثبیت یک کار اولویت دار خواند و گفت: برای افزایش مزیت صادرات میعانات گازی باید حداکثر میعانات شیرین را جهت صادرات تخصیص می دادیم که خوشبختانه این اتفاق با انجام یک کار جهادی محقق شد.
* بهره برداری از فاز ۱۱ پارس جنوبی در سال ۱۴۰۱
وی از بهره برداری فاز ۱۱ پارس جنوبی در سال آینده خبر داد و گفت: حدود دو دهه است که تولید از این فاز به دلایل متعدد انجام نشده اما بر اساس برنامه ریزی های دقیق انجام شده و بهره مندی حداکثری از گاز، بهره برداری از این میدان مرزی در سال ۱۴۰۱ انجام خواهد شد.
خجستهمهر با بیان اینکه توسعه میدان گازی پارس شمالی به عنوان قطب جدید توسعه گاز در منطقه عسلویه با مصوبه هیأت مدیره شرکت ملی نفت ایران و دستور و تایید وزیر نفت آغاز و مطالعات آن انجام شده است، افزود: توسعه این میدان که معادل ۱۰۰ میلیون متر مکعب گاز است با سرمایه گذاری حدود ۴ میلیارد دلار انجام می شود.
وی در مورد طرح توسعه میدان گازی کیش اظهار کرد: احداث خط لوله ۲۰۰ کیلومتری دریایی برای تولید از ۱۴ حلقه چاه تصویب شده و مطالعات پایه آن در حال انجام است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اظهار امیدواری کرد که با راه اندازی میدان گازی کیش بتوانیم هم درکوتاه مدت به تولید گاز برسیم و هم در میان مدت و متعاقب آن در بلند مدت، تولید را افزایش دهیم.
* افزایش ظرفیت تولید گاز به ۱.۵ میلیارد متر مکعب در روز
به گفته وی، هم اکنون ظرفیت تولید گاز از بالادست حدود یک میلیارد متر مکعب در روز است که بایستی به یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون متر مکعب در روز برسد که برای دستیابی به این ظرفیت جدید افزون بر توسعه میدان گازی کیش، تولید کامل از فاز ۱۱ پارس حنوبی، تولید کامل از میدان گازی پارس شمالی و همچنین تولید حدود ۱۰۰ میلیون متر مکعب گاز از ۱۰ میدان در حوزه فعالیت شرکت نفت مناطق مرکزی جز برنامه های در دست اقدام است که می تواند طی ۱۰ سال آینده ۵۰۰ میلیون متر مکعب در روز به ظرفیت تولید گاز کشور اضافه کند.
خجستهمهر ادامه داد: هم اکنون برنامه ها و بسته های سرمایه گذاری شرکت ملی نفت ایران در بخش نفت و گاز کاملا مشخص است. انجام مذاکره با شرکت های خارجی نیز آغاز شده و از طرفی توان تخصصی، اجرایی و مالی شرکت های ایرانی نیز به حدی رسیده که می توان بخشی از سرمایه گذاری و توسعه نفت و گاز در بخش بالادست را در اختیار این ظرفیت بسیار با اهمیت قرار داد.
وی ضمن اعلام استقبال از سرمایه گذاری خارجی در صنعت نفت، تصریح کرد: اگر بنا به هر دلیلی سرمایه گذاری خارجی در داخل کشور محقق نشود، سناریوهای مختلفی روی میز است؛ ضمن اینکه در داخل کشور توان بالقوه و بالفعلی وجود دارد به طوری که کسی نتواند به جمهوری اسلامی تکانه ای وارد کند و این همان اقتصاد مقاومتی است که از آن حرف می زنیم.
معاون وزیر نفت تصریح کرد: شرکت ملی نفت ایران به دنبال آن است که توان بالقوه کشور را از حیث مالی، اجرایی، منابع انسانی و سایر مولفه های مورد نیاز توسعه از حالت بالقوه به بالفعل تبدیل کند.
* شتاب بخشی به تکمیل طرح توسعه میدان مشترک آزادگان جنوبی
خجستهمهر اولویت دیگر شرکت ملی نفت ایران را سرعت بخشیدن به اتمام و تکمیل طرح توسعه میدان مشترک آزادگان جنوبی اعلام کرد و گفت: در این زمینه یک برنامه فشرده طرح ریزی شده که بر اساس آن تا پایان سال آینده بخش قابل توجهی از برنامه تولید این میدان محقق می شود.
وی اظهار کرد: تحقق طرح های میدانهای مشترک به ویژه طرح یکپارچه توسعه میدان های مشترک غرب کارون در فهرست پیگیری های روزانه شرکت ملی نفت ایران است که در این راستا استفاده از سرمایه گذاری خارجی و توان داخلی، گزینه های روز میز است.
خجستهمهر در پاسخ به سوالی درباره منابع تامین سرمایه برای اجرای طرح های نفت و گاز، گفت: یکی از این منابع استفاده از ظرفیت ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید است که در این راستا می توان از محل ۵۰ درصد عواید تولیدی میدان برای بازپرداخت استفاده کرد؛ انتشار انواع اوراق قرضه، استفاده از توان شرکتهای خصوصی، بهره مندی از ذخایر صندوق توسعه ملی، استفاده از سرمایه خارجی، استفاده از توان داخلی شرکت ملی نفت ایران از محل ۱۴.۵ درصد و … از دیگر موارد است.
* بررسی آخرین وضعیت طرح های جلوگیری از سوزندان گازهای همراه
وی در پاسخ به سوال مطرح شده در مورد آخرین وضعیت پروژه های جلوگیری از سوختن گازهای همراه، گفت: گازهای مشعل به دو بخش پالایشگاهی و گازهای همراه نفت تقسیم می شوند و در این راستا با تفویض اختیار شرکت ملی نفت ایران به شرکت ملی گاز و تخصیص ۱۰۰ میلیون دلاراعتبار، گازهای همراه تمام پالایشگاههای گازی پارس جنوبی جمع آوری می شود، همچنین برای جمع آوری گازهای همراه میادین نفتی نیز از قبل پروژه تعریف شده است و در طرح هایی هم که به تازگی وارد مدار تولید می شود، حتما طرح جمع آوری گاز همراه آن دیده می شود.
معاون وزیر نفت با اشاره به برنامه شرکت ملی نفت ایران برای بازگرداندن ظرفیت تولید نفت کشور به پیش از دوران تحریم، گفت: هم اکنون با برنامه ریزی های انجام شده و فعالیت فشرده، شرکت های تابعه ملزم شدند که تا پایان سال ۱۴۰۰ ظرفیت تولید نفت را به قبل از دوران تحریم برگردانند؛ در ضمن منابع مالی مورد نیاز نیز مشخص شده و مشکلی در تامین سرمایه وجود ندارد.
خجسته مهر در مورد برنامه های توسعه ای شرکت ملی نفت ایران در منطقه خزر، اظهار کرد: سیاست جمهوری اسلامی برقراری رابطه بسیار دوستانه با همسایگان است و شعار ما تعامل سازنده به جای رقابت بازدارنده است.
* اعلام آمادگی برای عرضه نفت خام در بورس
معاون وزیر نفت در پاسخ به سوالی درباره عرضه نفت در بورس انرژی، اظهار کرد: شرکت ملی نفت ایران آمادگی کامل دارد که نفت را در بورس عرضه کند اما بایستی الزامات قانونی آن دیده شده باشد و بورس نیز این آمادگی را داشته باشد.
معاون وزیر نفت در پاسخ به سوالی درباره قراردادهای IPC و استفاده از آن در طرح های توسعه ای توضیح داد: به طور کلی قراردادهای نفتی در دوره های مختلف روند و فعالیت تکاملی خود را طی می کنند؛ زمانی قراردادهایی موسوم به نسل اول و نسل دوم داشتیم و زمانی هم قراردادهای بیع متقابل مورد استفاده بود. قراردادهای فعلی موسوم به IPC هم در واقع مدل اصلاح شده و تغییر یافته قراردهای بیع متقابل است، از این رو نمی تواند لزوما بدون عیب باشد و برنامه ما این است که این قراردادها را بهبود ببخشیم و مزیت و جذابیت آن را افزایش دهیم و معایب آن را در نسخه جدید برطرف کنیم.
وی در پاسخ به سوالی در مورد پروژه های مسئولیتهای اجتماعی و حفر چاه در استان سیستان و بلوچستان برای رفع تامین آب و ادامه دار بودن این مسیر گفت: این فعالیت ها در دولت سیزدهم شکل تکامل یافتهتری به خود گرفته و با رویکرد رئیس جمهوری در این باره و پیگیری های وزیر نفت، شرکت ملی نفت ایران سهم حداکثری در ایفای این مسئولیت ها را در نظر می گیرد؛ ضمن اینکه در قراردادهای نفتی و گازی، ۴ درصد از سرمایه گذاری به اجرای پروژه های مسئولیت های اجتماعی در محل اجرای طرح اختصاص داده می شود.
* مذاکره با چینی ها ادامه دارد
خجسته مهر از مذاکره با شرکت های چینی برای توسعه فاز دوم میدان آزادگان شمالی خبر داد و گفت: شرکت های چینی جزء نخستین شرکت هایی بودند که از اواخر دهه ۸۰ وارد توسعه میدان های غرب کارون شدند و بر این اساس مذاکره با طرف چینی برای توسعه میدان آزادگان جنوبی در حال انجام است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران درباره اینکه آیا برای جذب سرمایهگذاری خارجی پیشنهاد جدی داشتید و آیا در این باره با چینیها مذاکره داشتید، یادآوری کرد: شرکتهای چینی نخستین شرکتهایی بودند که از اواخر دهه ۸۰ وارد توسعه میدانهای غرب کارون شدند، در آزادگان شمالی شرکت ملی نفت چین (سیانپیسی) با سرمایهگذاری ۱.۷ میلیارد دلاری تولید را به ۷۵ هزار بشکه در روز رساند و اکنون بهرهبرداری این میدان را در اختیار دارند بنابراین طبیعی است که فاز دوم این پروژه را اجرا کنند و ما در حال مذاکره با آنها هستیم.
خجستهمهر ادامه داد: این شرکت قراردادی با ایران برای توسعه میدان آزادگان جنوبی با سرمایه ۵.۶ میلیارد دلاری داشت تا تولید را به ۳۰۰ هزار بشکه در روز برساند اما متأسفانه در دولت پیشین از پروژه کنار گذاشته شدند. در نتیجه با توجه به تجربه گذشته چینیها طبیعی است که میتوان از ظرفیت آنها استفاده کرد.
وی با بیان اینکه همچنین مرحله نخست میدان یادآوران دراختیار شرکت چینی سینوپک بوده است، گفت: این شرکت نیز در اولویت بررسی برای اجرای مرحله دوم این میدان است، ما در غرب کارون در حال مذاکره با چینیها هستیم که به محض حصول نتیجه، اطلاعرسانی میشود.
* به دنبال مشتریان راهبردی هستیم
معاون وزیر نفت در پاسخ به سوالی درباره سوآپ میعانات گازی ایران با ونزوئلا هم اظهار کرد: برای فروش نفت خام و میعانات گازی از نظر جغرافیایی هیچ محدودیتی وجود ندارد. آمریکای جنوبی هم یکی از بازارهای شرکت ملی نفت ایران است، ما دنبال جذب مشتریان راهبردی و تقویت روابط با آنها هستیم که کشور ونزوئلا نیز یکی از این کشورهاست و روابط تجاری خوبی با این کشور داریم.
خجسته مهر در پاسخ به پرسشی درباره گفتههای اخیر مقامهای هندی مبنی بر سهم ۳۰ درصدی از عواید حاصل از توسعه میدان گازی فرزاد ب اظهار کرد: برنامه ما این است که هرچه سریعتر این میدان را که جزو اولویتهای شرکت ملی نفت ایران است با نصب جکت توسعه دهیم، ادعای رسانه هندی وجاهت حقوقی ندارد و قابل قبول نیست و بیشتر یک بحث رسانهای و گزارشی غیرمنطقی است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در پایان پرسشها، ضمن قدردانی از اصحاب رسانه اظهار کرد:: ما می توانیم با عزم ملی، نگاه یکپارچه و وحدت رویه از سخت ترین مراحل و پیچیده ترین مشکلات عبور کنیم. نگاه ما به آینده نگاه روشن و امیدوار کننده است و یاس و ناامیدی را نمی پذیریم.
۱/۳۲۴۸۸